Blogger news

Το Αλεποχώρι στον νομό Έβρου, είναι ένα παλαιό και μικρό χωριό στα δυτικά του Διδυμοτείχου και εγγύτατα στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ελληνικό χωριό, παλαιόθεν.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25, 2013

Γκιουβέτσια


    Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα γκιουβέτσια .
    Χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα , ανάλογα με την αρεσκεία του καθένα , το οποίο βάζουν σε πήλινα τσουκάλια ή πήλινες κατσαρόλες .
    Το λάχανο τουρσί και τα κρεμμύδια κυριαρχούν σαν συνοδευτικό και μερικέςε φορές το κρασί όπου όλα μαζί μαγειρεύονται σε παραδοσιακούς φούρνους .
    Ανάβουν τους φούρνους το απόγευμα και μόλις είναι έτοιμοι ρίχνουν , βάζουν μέσα τα γιουβέτσια.
    Ο φούρνος σφραγίζεται με λάσπη ή κοπριά .
 Την ημέρα των Χριστουγέννων μετά την Εκκλησία ανοίγουν , ξεσφραγίζουν το φούρνο .
    Οι μυροδιές γεμίζουν όλο το χωριό .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου